tisdag 5 november 2019

Tureborgen Uddevalla

Idag är tyvärr Tureborgen endast en ruin. I slutet av detta inlägg kan ni se bilder på hur Tureborgen en gång såg ut i sina glansdagar. Vi letade en stund innan vi fann gångvägen upp till borgen för det var inte utmärkt, i alla fall inte den vägen vi valde. Bra med GPS i mobilen.  Det var inte besvärligt att gå dit upp men det var ju uppförsbacke. Vi parkerade vid hyreshusen och koloniområdet lite högre upp i stadsdelen Tureborg, förresten ett mycket passande namn på stadsdelen.

De tre första bilderna är tagna längst ner vid kullen när parkeringen men vi tog oss inte upp den här vägen utan fick finna en annan gångväg. Men ruiner är ju alltid spännande oavsett var de finns, man kan riktigt känna historiens vingslag och önskar att stenarna kunde berätta vad de varit med om.
Nu har jag läst att detta var vägen och resterna till sommarhuset Fjällhyddan som  tyvärr inte heller finns kvar idag. Ni kan läsa om Fjällhyddan i Sällskapet Tureborgens blogg som jag länkat till här nedan .
Mossiga trappsteg som idag inte leder någonstans, vad vi kunde se. 


Nu har vi hittat "rätt" gångväg upp. Man kan förstå att det varit en vacker väg då det begav sig.

Nu är det spännande. Detta är den första delen av ruinen som vi ser. Vilken tur jag har som har en sambo som läser och letar sevärdheter så fort vi ska resa någonstans. 

Äntligen framme. Det är egentligen inte alls långt att gå kanske max 1 km, en gångväg gammal och "lite sliten" . Här är i alla fall porten som leder oss in i borgruinen.









 Tornet är det som är mest/enda bevarade byggnaden av borgen.  Just när vi kom dit så var det några yngre herrar som lekte/spelade något liknande paintball men "utan paintball", en toppenförklaring väl.  Men de tog sig en paus medan vi var där och tittade.
 Jag tror att det är öppningar/dörrar till en fängelsehåla som ni ser i muren här ovan.


 Ruinen har moderniserat med graffiti som ni kan se. 



Här ser ni hur Tureborgen såg ut i början av 1900-talet. Oj, vad jag sörjer att den inte finns kvar.

Tureborgen byggdes av Ture Malmgren excentriker, lokalpolitiker och grundare av tidningen Bohuslänningen. Malmgren verkar ha inspirerats till detta av sin ungdoms resor i Tyskland, där han såg landets många medeltida borgar och slott. Byggandet började 1899 och fortsatte till ungefär 1912, även om det verkar som om byggnaden aldrig blev riktigt färdig. (wikipedia )

Enligt guidad visning i villa Elfkullen nere i stan fick vi berättat att Tureborgen byggdes utan ritning, det var bilder och ritningar i sanden som fick borgen att växa fram. Enligt samma guide så var inte fru Hilma Malmgren glad för att vistas i borgen bl a då det kom att visa sig att de glömt att bygga ett kök.

Jag rekommenderar ett besök i länkarna nedan om ni vill veta mera om Tureborgens spännande men korta historia. Varför inte åka tid och uppleva borgens ruiner.

Sällskapet Tureborgens fina länk
http://tureborgen.blogspot.com/p/om-tureborg.html 
och
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tureborgen

Bilderna har jag tagit av de vykort jag köpte vid besöket i Villa Elfkullen.


I nästa inlägg kommer jag att berätta om vårt besök i Ture Malmgrens Villa Elfkullen, en fantastisk byggnad. Vem kunde tro att det kunde finnas så trevliga sevärdheter i Uddevalla. Uddevalla som man oftast bara passerar. Man ska ta sig tid att stanna upp och undersöka, helst förbereda sig innan vad som kan finnas längs vägar man passerar eller så googlar man längs resans rutt.  Jag älskar att uppleva. Tack till bästa Jonas som alltid hittar så mycket trevligheter att uppleva och ta bilder av. Tack för ditt goda tålamod när jag vill uppleva genom kameralinsen. 

/ Mona

2 kommentarer:

  1. Roligt följa med på turen med d fina bilder som verkligen ger en fin inport till ruinriket du visar, Ruin är inte alltid ruin utan full av fina detaljer till följd av ruin! Fint Mona, tack så mycket! Skönt med en sån man som Jonas :-)

    SvaraRadera
  2. Det är så trevligt att läsa dina kommentarer. Tack!

    SvaraRadera