söndag 1 november 2020

Stenstan Sundsvall 29 - 31 oktober 2020

På Stortorget står Gustav II Adolf staty, stadens grundare 1621.

Följande läser jag i hotellets informationsbroschyr om staden

Välkomna till Sundsvall 

På midsommardagen 1888 brann Sundsvall ner till grunden. Tack vare goda försäkringsvillkor och stenrika träpatroner kunde staden byggas upp från grunden igen. Till sin hjälp hade de några av Sveriges och Europas främsta arkitekter. På bara 6 år byggdes 600 nya hus och idag är Sundsvall den nordligaste staden i Europa - troligtvis i världen - med en stadsbebyggelse i samma kontinentala tradition som exempelvis Berlin och Wien.

Stenstan

Stenstan är i Sundsvalls centrala delar. När Sundsvall hade brunnit ner bestämde de styrande att de skulle bygga upp staden igen och med samma stadsplan men att den byggdes i sten istället vilket skulle förhindra en ny brand. 

Stenstan är inramad av fantastisk arkitektur. Jag gick verkligen runt och njöt av alla vackra byggnader. 

I en nationell omröstning 2017 utsågs Sundsvall till " Sveriges vackraste stad".

www.visitsundsvall.se

www.stenstanvisitorcenter.se

När vi gick ut från hotellet möttes vi denna vackra byggnad.


Jag tycker nog att detta var det vackraste torntaket i stan.


Fortfarande stående precis utanför hotell Knaust så tar jag bilden av "Centralhotellet".
Nykterhetsföreningen "Hoppets här" bildades 1876 och drev hotellet. Hotellet hade en restaurang som inte serverade alkohol. Trots goda föresatser serverades pilsner och föreningen upplöstes. I folkmun sägs det att de spetsiga hörntornen symboliserar upp-och-ner-vända snapsglas. 
Under flera decennier var Centralhotellet en uppskattad nöjesmetropol i staden. På grund av sängrökning så uppstod en brand i hotellet. Efter det lades hotellverksamheten ner och byggnaden kom  senare att användas till kontor.

Vi har förflyttat oss till Stortorget som omringas av underbar arkitektur.

Hirschska huset, här bodde hotelldirektör Oscar Knaust två trappor upp med en paradbalkong mot torget. 
I toppen av tornet tronar en gyllene drake.
Draken är Sundsvalls stadsymbol. Efter stadsbranden 1888 ville människorna ha något som skyddade dem mot framtida bränder. Eftersom man på den tiden trodde att draken kunde kontrollera molnen och vädret samt spruta både eld och vatten  som skapades draken som skyddssymbol över staden. 

Nu har jag glömt vad detta var för byggnad, kanske tingshuset.

Stadshuset. 
Här inne finns en mycket trevlig utställning om några av människorna i och om Stenstan och det är här jag har hämtat all fakta om byggnaderna.
Stadshuset skadades rejält under branden. Vid ny-invigningen 1891 tändes 500 glödlampor i Stadshuset som blev det första huset i Sundsvall med elektricitet. Här har varit mycket skiftande aktiviteter genom Stadshuset historia: postkontor, restaurang, hotell, domarsal, auktionsförrättning och från ny-invigningen till 1974 har polisen varit här. 

Följande fyra bilder är av ...
... gamla brandstationen.

Idag hade kulturskolan drejkurs här inne något Jonas tyckte var intressant att titta på. 

Här fanns även bostäder för chef och manskap.

Att vara fönsterputsare på Allmänna Läroverket måste ha varit en heltidssyssla om nu någon hade det som yrke.

Betlehemskyrkan

Hedbergska palatset som blev helt förstört efter branden men var uppbyggt redan 2 år efter branden, ett franskt stadspalats. Ett av få privata bostadshus på den tiden. Paret som bodde här dog barnlösa så huset skänktes till Sundsvall stad. Idag finns här en paradvåning att använda till tvigslar eller andra tillställningar.

Utanför Stadshuset finns denna telefonkiosk att beskåda. 

Mitt emot Stadshuset står "Granska Huset" och här bodde bl a apotekare Gran. Fasaden är utsmyckad med Solur ( till vänster om högra tornet ) och al fresco målningar av de fyra elementen: jord, luft, eld och vatten.


Det var så roligt att gå omkring i staden och titta på allt vackert. Jag kan inget annat än rekommendera ett besök hit till Sundsvall, i alla fall om du gillar vackra byggnader.

Kanske ser du en människa med blå jacka i några bilder t ex del av en ärm, så är det Jonas som är den mystiske blå människan. Om du nu inte har räknat ut detta själv.

/ Mona

1 kommentar:

  1. Fyndig den där texten: Stenrika trädpatroner ..
    Dessa byggnader är verkligen vackra och har sin historia. Riktigt trevlig följa med dig runt här. Sundsvall blev för mig då jag bodde norrut en bussbytepunkt vid några tillfällen.

    SvaraRadera