lördag 31 augusti 2013

Nytt tak på Skog sommaren 2013

Nu har vi tröttnat på att elda för kråkorna. Jonas river det gamla taket vilket visar sig bestå endast av takpannor, papp och stickor. En liten del av taket har även lite spån. Inte konstigt att kråkorna haft det varmt.

Men jag vill noga poängtera att vi har aldrig behövt frysa, för varmt har det varit i stugan oavsett årstid och väder. 
Nu blir det nog betydligt billigare att hålla stugan varm. Beklagar kråkorna som nu får hålla värmen med hjälp av annat än oss.

 Marcus står i garderoben och hjälper därifrån Jonas lägga isolering. Duktiga gubbar jag har. Oj oj vad taket växer på höjden till skillnad mot hur tunt det har varit under MÅNGA år.

Snickare hjälper snickare!
Å hej, å hå 
upp till taket ska du nå.

Vindskivor snart på plats.
När dessa två "jusseliner" är "i fârta" är jargong: hjärtlig, fräck, fartfylld, full av kvickheter etc tyst är det i alla fall inte. Har föreslagit en framtid tillsammans som "stå-uppare". De kan ju åka runt till folk och sitta på tak och "jevvle".
 Båda har fått nya "namn":  "Den sjungande snickaren",
medan den andre ...
... har fått namnet " Karlsson på ..."
Här målar "Karlsson" brädor vita, det kommer att visa sig att flera av dem skulle ha varit röda.
Vanligt förekommande kommentarer:
-Karlsson kan du flyga hit upp med ...
- Är Karlsson lat idag? 
 etc
 Roliga att lyssna till.
 Här ses ni gamla taket.
Presenning på plats men vi var skonade från regn som ställde till det. Någon enstaka gång var vi lite bekymrade men denna sommar bjöd ju nästan enbart sommar, värme och sol. Lite för varmt vissa stunder.
"Den sjungande och jevvlande snickaren" hävdade å det bestämdaste att yngst i stugan var till större nytta än "Karlsson".
Å det kan man ju förstå när man ser denna bilden. 
Läktat ...

 Hänger eller håller? Ja, det är frågan.

 Plattorna på takets andra sida bars upp "manuellt"  men då fanns även Kim Rauseus och LarsGöran Rauseus till hjälp. Tillsammans var gubbarna starka!
Nu är muskelstyrkan betydligt mindre så då hämtades konstgjord muskelhjälp till att lyfta plattorna. Tackar vi Mats Strömberg för.

Säg "Hej" till publiken.

 Vi har en liten eldstad, byggd av stenar i ring, i trädgården. En eldstad som inte är större än att den duger att grilla korv i (ungefär, bara så ni ska förstå att det är en liten eldstad). Många sommarkvällar och nätter har Jonas suttit och vaktat när han har eldat upp HELA sticketaket i denna lilla eldstad. Många gånger har han haft sällskap, annars har han eldat i sin ensamhet. Här hjälper pappa Kjell Guttke och kusin Stefan Bergvall till att passa brasan i sensommarnatten.


Se så fint tak vi har nu.

 Visst finns det mera att pyssla med på den lilla stugan men detta var allt för denna gång. Nu ska den lilla familjen bara njuta och bo vidare.

 "Karlsson" och " Den sjungande snickaren"  pustar ut.
De avslutar detta samarbete med att diskutera trav och hästar. Ska vi spela på några kusar och se om det kan betala taket? Visst!

De spelade V75 eller V85 men inte blev taket betalat med hjälp av deras utvalda hästar. De "stöp" redan i första loppet. Det går inte att lita på hästar, gjorde det det skulle alla vara vinnare och penningstinna. Idag var det bara jag på Skog som var vinnare pga att jag inte spelade alls. 

Jag/vi vill här passa på att tacka grannarna Bo och Anita Sandström som har lånat ut sin släpkärra många gånger så att Jonas har kunnat åka och handla, kasta skräp etc under renoveringens gång.

Tack till Markko som var till hjälp med vissa byggdetaljer.

Några få "misstag":
-telefonledningen kapad två gånger
-jag stack iväg med bilen utan att veta att släpkärran hängd där bak...
-felmålade brädor
-några få felmätningar
-trampade genom "gammalt
 plasttak" men det gjorde ju inget det skulle ju bytas
...

"Du sjungande snickare", säg till när dina fönster ska putsas. 
 Tack för all hjälp, underhållning och alla trevlig samtal!
Ikväll, lördag 31 augusti, äter vi grillbuffé på Valvet. 

Jag har inte deltagit mycket i själva renoveringsarbetet men mat har jag fixat, samt målat några brädor.

/ Mona (Jonas och Marcus)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar