torsdag 8 augusti 2019

Alvastra klosterruin

Vårfruklostret i Alvastra numera en klosterruin ligger på östra sidan om Vättern
År 1143 kom en skara munkar från Frankrike till landet bortom världens gränser. De förde med sig ny kultur och kunskap till detta för dem barbariska land.
 Här byggde de sitt första kloster i Norden.
 Munkarna tillhörde cistercienserna och de helgade sina kloster till vårfru jungfru Maria.
 Solen strålar verkligen genom denna fina "glugg".

Häftigt att det fanns människor som sprang i dessa trappor redan för ca  900 år sedan.

Munkarna levde sina liv innan för klausuren dvs innanför murarna. Lekbröderna däremot som inte inte hade svurit fullständiga klosterlöften kunde även jobba utanför murarna.
Det var drottning Ulvhild och kung Sverker som gav munkarna mark så de fick möjlighet att bygga sitt kloster. Drottning Ulvhild var ett nytt namn för mig.
Ulf Gudmarsson, heliga Birgittas man, dog här på klostret ca 1346. Klostret tog ju emot sjuka som behövde vård.  Man har hittat Ulfs gravsten vi platsen där klostrets kyrka fanns.  Birgitta bodde några år bredvid klostret.
Fram till reformationen 1527 var Sverige katolskt men då stängdes alla kloster och kronan lade beslag på allt. Då var Alvastra ett av Sveriges rikaste kloster.

Länk till statens fastighetsverk om du vill läsa mer om Alvastra,  www.sfv.se
Den fakta jag har skrivit har jag hämtad från informationstavlorna vid Alvastra klosterruiner.



Vi har varit här för ca 20 år sedan. Den gången åkte vi förbi en kväll då mörkret hade lagt sig. Men vi åkte ju inte förbi för vi stannade ju till för att se vad det var för spännande som lystes upp i sommarkvällen. Då fick vi vara med och "tjuvkika" på repetitionerna av en teater som de spelade i ruinerna. Kanske det var något återkommande inslag varje sommar. Ni får kolla upp det om ni skulle vilja uppleva mera än "bara" ruiner.

/ Mona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar