fredag 29 april 2011

Maskrosor

Taraxacum/maskros

Engelska namnet    =    Dandelion

En trogen följeslagare till människan. Där människan finns eller har funnits finns maskrosen och då oftast ogräsmaskrosen. I Sverige förekommer tolv artgrupper (sektioner) med omkring 1000 småarter.


Maskrosor kan användas som sallad, både de unga bladen och blomkorgarna är ätbara, de har en lätt besk smak men är näringsrika och vitaminrika. Min mormor har satt vin på maskrosor och det ska smaka gott, säger hon.

Maskrosor förökar sig till stor del utan könlig befruktning, asexuellt.

Taraxacum  =  arabiskans Tarakh shaqun, ett medeltida namn på en bitter korgblommig ört.
Maskros användes första gången år 1802 i Svensk botanik och syftar på de små svarta insekter, tripsar (Thysanoptera) som alltid brukar finnas i blommorna. Under 1600-talet kallades blomman bland annat för lejontand, och Linné angav i Flora Svecica 1755 fyra olika provinsialnamn, kopiss (Västergötland), skallnacke (Östergötland), monkhuvud (Dalsland) och smörblomster (Österbotten) i nuvarande Finland. Kärt barn har många namn.

Taraxacum sect Ruderalia/Ogräsmaskros

Engelska namnet    =    Common dandelion
Ruderalia    =  rudera (ruin) och syftar på att arterna oftast växer på kulturmark och ruderatmarker. Ruderatmarkerna (skräpmark)  är ofta tillfälliga. Det kan röra sig om upplag av schaktmassor, jordhögar, eller områden i hamnar och kring industrier och byggplatser.

Källa till fakta:     http://linnaeus.nrm.se/flora.......

1 kommentar: